Sve o osiguranju

logo-png

Zbog mera štednje u javnom sektoru žene radije odlaze u prevremenu penziju

Mere štednje koje je država uvela 2014. godine u javnim preduzećima kako bi smanjila fiskalni deficit dovele su do povećanja rodnog jaza u platama u javnom sektoru, i do toga da se za 20 odsto povećala verovatnoća da žene koje su pred penzijom ranije odu u penziju.

Ovo je pokazalo istraživanje koje je zajedno sa UN Women i Kanadskom Ambasadom sproveo Fond za razvoj ekonomske nauke FREN.

Rezultati istraživanja objavljeni na konferenciji „Rodna neravnopravnost na tržištu rada“ pokazali su i da se kod žena mlađih od 30 godina za 10 odsto povećala verovatnoća da pređu u nezaposlene, usled sprovođenja mera fiskalne konsolidacije.

Ove mere uvedene su kako bi se smanjio fiskalni deficit koji je 2014. godine u Srbiji iznosio 6,6 odsto BDP i bio je najveći u Evropi. To je podrazumevalo smanjenje zarada u javnom sektoru za 10 odsto svima kojima su zarade iznad 25.000 dinara. S obzirom na to da su žene spadale u kategoriju onih sa primanjima nižim od navedenog iznosa, očekivalo se da jedan od efekata bude smanjenje rodnog jaza u platama. Suprotno očekivanjima, došlo je do blagog povećanja tog jaza, i to prvenstveno zbog toga što mere štednje nisu dosledno primenjene u svim javnim preduzećima, a posebno u onima gde su većina zaposlenih muškarci.

Stoga je neophodno razviti i usvojiti sistematične formalne procedure za evaluaciju i praćenje distributivnog uticaja bilo koje buduće reformske mere, smatraju u FREN-u, i dodaju da bi sprovođenje sistema praćenja (monitoringa) javnih politika omogućilo vlastima da identifikuju probleme u sprovođenju novih mera.

 

Publikacije
Scroll to Top