Sve o osiguranju

logo-png

UNIQA: značajan rast u SEE regionu

UNIQA je u SEE regionu (Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Bugarska i Hrvatska), u 2022. godini, prema preliminarnim podacima, ostvarila rast bruto fakturisane premije od 10,4 odsto, profit pre oporezivanja (EBT) je 10,2 miliona evra*, a planirana tehnička profitabilnost, uprkos nepovoljnim uslovima na tržištu, poput inflacije koja je uzrokovala rast cena brojnih proizvoda i usluga, nadmašena je za 37 odsto. Ukupna bruto fakturisana premija dostigla je iznos od 269,2 miliona evra. Istovremeno, u SEE regionu UNIQA je povećala broj klijenata na dva miliona, kaže se u saopštenju ove kompanije.

UNIQA je u martu 2022. godine započela transformaciju u regionu jugoistočne Evrope kako bi ojačala svoju poziciju na tržištu sa ciljem da bude među prva tri međunarodna igrača. SEE region je treća grupa kompanija po veličini u UNIQA grupi, sa oko 1.700 zaposlenih.

Od početka transformacije pokrenute su brojne inicijative za ostvarivanje punog potencijala u regionu, od pojednostavljenja proizvoda do stavljanja snažnog naglaska na upotrebu i analizu podataka sa jakim fokusom na digitalizaciju i inovacije kako bi se svi poslovni procesi ubrzali i pojednostavili. Na regionalnom nivou, UNIQA razvija jedinstvena rešenja za male i srednje preduzetnike, kao i velike regionalne kompanije, kreirajući posebne ponude za njihove potrebe.

UNIQA je u SEE regionu zabeležila najveći rast u dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju – više od 36 odsto i u osiguranju imovine – više od 24 odsto.

Odlične poslovne rezultate ostvarila je i UNIQA Srbija koja je prema preliminarnim podacima u 2022. godini ostvarila rast od 10,3 odsto, nadmašivši rast tržišta. „Ostvarili smo premiju od 55,1 milion evra. Istovremeno, ostvarena dobit pre oporezivanja iznosi milion evra“, ​​istakao je predsednik Izvršnog odbora UNIQA neživotnog osiguranja, Nikola Đukić.

*bez umanjenja vrednosti ulaganja

UNIQA grupa je jedan od vodećih osiguravača na glavnim tržištima u Austriji i centralnoj i istočnoj Evropi. Sa oko 22.400 zaposlenih i ekskluzivnih partnera, kompanija pruža uslugu za gotovo 16 miliona klijenata na 18 tržišta.

UNIQA Insurance Group AG, je prema preliminarnim podacima, u 2022. godini ostvarila profit pre oporezivanja od 421,7 miliona evra, što predstavlja povećanje od 10,3 posto. Bruto fakturisana premija UNIQA grupe porasla je za 3,9 posto na 6.6 milijardi evra u 2022. godini. Tehnički rezultat UNIQA grupe porastao je za 96,2 posto na 410,5 miliona evra u 2022. godini.

Publikacije
Scroll to Top