Sve o osiguranju

logo-png

Srpski dani osiguranja u Aranđelovcu

Više od 300 predstavnika osiguravajućih kuća, državnih zvaničnika, kao i domaćih, regionalnih i stručnjaka iz inostranstva okupilo se na svečanom otvaranju trećih Srpskih dana osiguranja u Aranđelovcu.

Najveći regionalni skup iz oblasti osiguranja svečano je otvorio Željko Jović, viceguverner Narodne banke Srbije, a prisutnima se na početku obratio i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, a posle njega govorio je Mirko Petrović, predsednik Upravnog odbora Udruženja osiguravača Srbije.

Ministar rada Zoran Đorđević istakao je da je važno da raste svest o značaju i ulozi osiguranja, kao i da se radi na zakonu o osiguranju u slučaju povreda na radu koji će predvideti da svi zaposleni budu osigurani, čime će sektor osiguranja biti podignut na još viši nivo.

Viceguverner Narodne banke Srbije Željko Jović u uvodnom obraćanju naglasio je važnost zadržavanja trenda rasta tržista osiguranja.

“Ostvaren je pozitivan rezultat u poslovanju od 9,3 milijardi dinara u prva tri kvartala ove godine, što je  rast od 33,2 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. Tržište osiguranja raspolaže osnovom za uspešno servisiranje obaveza prema osiguranicima”, istakao je Željko Jović.

U prva tri kvartala u ovoj godini premija osiguranja porasla je 5,9 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. Najveće učešće u premiji osiguranja je osiguranje od autoodgovornosti, zatim  slede živiotna osiguranja, potom imovinska osiguranja i osiguranje motornih vozila.

“Iz godine u godinu povećava se bruto premija našeg tržista i industrija osiguranja je samo u prošloj godini rešila 6,7 miliona polisa i isplatila oko 385 miliona evra klijentima. Tehničke rezevre srpske industrije osiguranja iznose više od 1,7 milijadri evra i garant su stabilnosti i snage ove industrije, pogotovo prema klijentima koji će biiti sigurni i zaštićeni”, rekao je Mirko Petrović, predsednik Upravnog odbora UOSa.

Duško Jovanović, generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije istakao je da je ovaj događaj organizovan sa ciljem da podigne svest o osiguranju, kao i to da polisa osiguranja nije trošak, već investicija.

„Pokušaćemo da zajedno sa stručnjacima iz inostranstva razmenimo sve moguće informacije. Cilj nam je da naši građani razmišljaju o ponudi na tržištu, a ne da li im je polisa potrebna“, kaže Duško Jovanović.

Tokom prvog dana Srpskih dana osiguranja razgovaralo se o prvoj polisi koja je izdata čak pre 180 godina i počecima osiguranja u našoj zemlji, idejama za razvoj tržišta osiguranja, Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti, dok je organizovan i okrugli sto na temu „Katastrofalne štete i kako upravljati njima“.

 

Publikacije
Scroll to Top