Osiguranje đaka u školama

Od čega je osiguran Vaš đak?

Septembar 2015. Platili ste osiguranje od nezgode za Vašeg đaka. A da li ste se raspitali od čega ste ga osigurali, i kolike su eventualne odštete?

Na prvom roditeljskom sastanku, čitajući roditeljima spisak šta sve treba da plate, nastavnici obično usput provuku i rečenicu „…i imate osiguranje, ove godine smo odabrali tu i tu kompaniju“. To su uglavnom cifre od par stotina dinara koje gotovo svi prihvate, ali se niko ne seti da pita šta je polisom osiguranja pokriveno. Kad dođe do nezgode, a obično je to prelom nekog ekstremiteta, roditelji podižu veliku buku oko „malog iznosa“ koji dete dobije od osiguravajuće kuće.

Ako se za godinu dana plati premija osiguranja stotinak dinara, teško je očekivati da će osigurana suma za prelom ruke biti nekoliko desetina hiljada dinara, i verovali ili ne – to sve jasno piše u uslovima osiguranja koje osiguravajuća kuća daje direktoru škole. Do „zastoja u komunikaciji“ dolazi kada direktor zaduži nastavnike da informišu roditelje o mogućnosti osiguranja đaka: nastavnik ne smatra da je neophodno da roditeljima kaže šta je tačno pokriveno osiguranjem, i kolike su osigurane sume. Kad se šteta dogodi, roditelji bivaju nezadovoljni a osiguravajuće kuće ispadnu krive, iako krivice nema. Potrebno je samo na početku godine zatražiti od nastavnika tačne informacije: šta je pokriveno osiguranjem i kolike su osigurane sume. Ako vam se ne dopadne, niko vas ne primorava da premiju platite.

Ova polisa je zapravo osiguranje od posledica nesrećnog slučaja/nezgode, i pokriva nezgode koje se dese i u školi, ali i na izletu, igralištu, letovanju, i to 24 časa dnevno. Uglavnom su pokriveni pad, udar predmetom, saobraćajna nezgoda, opekotine i druge nezgode koje mogu izazvati povrede, invaliditet ili smrt osiguranika.

Premije koje uplaćujete nisu iste kod svih osiguravajućih kuća, ali od toga uglavnom zavisi i osigurana suma, kao i vrste pokrića.

Primera radi, u kompaniji Wiener Stadtische osiguranje za godišnju premiju od 100 dinara po učeniku, u slučaju loma kosti dobija se odšteta od 1.300 dinara, za invaliditet je ova suma do 130.000 dinara a za smrt usled nezgode 104.000 dinara. Pokriven je i rizik smrti usled bolesti, a osigurana suma je 78.000 dinara. Postoje i druge mogućnosti – premije od 150 dinara, 200 ili 250 dinara, pa su i osigurane sume srazmerno veće: na godišnju premiju od 250 dinara, osigurana suma za lom kosti je do 3.400 dinara.

U Dunav osiguranju premije mogu biti 150, 200, 250, 300 i 350 dinara godišnje po učeniku, a od toga zavise i osigurane sume. Na premiju od 150 dinara, u slučaju trajnog invaliditeta osigurana suma je 260.000, za smrt usled nezgode 130.000 a za smrt usled bolesti 60.000 dinara. Za premiju od 350 dinara godišnje, ovi iznosi su 600.000 dinara, 300.000 dinara i 100.000 dinara.

U pojedinim kompanijama, poput Generali osiguranja (prema informaciji na web sajtu), visina premije zavisi od broja prijavljenih učenika, jer je reč o kolektivnom osiguranju.

Kako ne biste došli u nedoumicu i osećali se loše ako se nezgoda dogodi a isplaćena šteta bude manja nego što ste očekivali, zatražite od nastavnika da Vam da uslove osiguranja, gde možete da saznate sve detalje u vezi sa osiguranje Vašeg đaka.

Možda će vam ovo biti zanimljivo

Šta ako Vam ističe registracija tokom vanrednog stanja?

Verovatno ima onih vlasnika vozila kojima ovih dana ističe registracija vozila, pa se pitaju da ...

31 komentari

 1. Postovani intresujeme dete je polomilo ruku nije otvoren prelom osigurana je preko vas uplatili smo 400 din ona je treci razred osnovne skole pa koliko je iznos odstete nosi gips 3 nedelje hvala

  • Poštovani, Potrebno je da se u školi raspitate kod kog osiguravača je dete osigurano, i koji su tačno uslovi osiguranja, odnosno koliko je pokriće za kakvu vrstu štete. Preko nas svakako nije osigurano pošto se mi ne bavimo prodajom osiguranja – http://www.sveoosiguranju.rs je informativni sajt koji ne pripada ni jednoj osiguravajućoj kući.

 2. Prelom casice i odbili su me kome da se obratim

  • Poštovani, ukoliko u uslovima osiguranja piše da je šteta koja se Vama dogodila pokrivena, a Vas su odbili, možete se obratiti Narodnoj banci Srbije. Za svaki slučaj, proverite još jednom šta je tačno pokriveno Vašom polisom, i uporedite sa odgovorom koji su Vam iz osiguravajuće kuće poslali.

 3. Dete mi je povredilo oko u skoli od strane drugog deteta lenjirom u zenicu .Lezalo je 7dana na decijoj klinici u Beogradu za sada je zenica zalecena ali ima problem sa vidom.Molim da mi odgovoriti koliko je osiguranje i osigurana skola je ko dunav osiguranja.
  P.S.placanje je 250dinara

  • Poštovani Marko, potrebno je da u školi tražite uslove osiguranja po kojima je škola napravila polisu sa osiguravajućim društvom, a dalje korake za podnošenje dokumentacije da dobijete u školi.

 4. Veliki bolovi u vilici 4 umnjaka odjednom izlaze zubi jos nalozena je operacija zbog velikih glavobolja i ociju nisu izasli vrsena je na stomatoloskom faklutetu operacija i sivenje i struganje kosti zuba dali moje osiguranje dunav osiguranje pokriva ovakav slucaj

  • Poštovani Miroslave, potrebno je da pročitate detaljno uslove osiguranja u svojoj polisi, a zatim da se obratite direktno Dunav osiguranju, od njih ćete dobiti najtačniji odgovor. Srdačan pozdrav.

 5. Koliko se dobija za prelom noge ako je 350din

  • Poštovani Vuče, neophodno je da se obratite školi koja je sklopila ugovor sa osiguravačem, i da pogledate u uslovima osiguranja koliki bi bio okviran iznos – tačan iznos bi trebalo da utvrdi lekar-procenitelj na osnovu lekarske dokumentacije koju im dostavite.

 6. Treba dete da operise krajnjike.
  Dali osiguranje pokriva i operacije?

  • Osiguranje đaka u školama uglavnom se odnosi na osiguranje od nezgode – pokriva troškove lečenja ukoliko se detetu nešto dogodi u školi, školskom dvorištu isl. Operacija krajnika ne spada u nezgodu. Za svaki slučaj, proverite sa odgovornom osobom u školi šta tačno piše u uslovima osiguranja u polisi.

  • Ako mislite na osiguranje koje plaćate preko škole, tu je uglavnom reč o osiguranju od nezgode i u tom slučaju ne pokriva. Proverite u školi koju vrstu polise imate i šta ona tačno pokriva.

 7. dete mi je iscasilo zglob i tetive bio je u gipsu ,sada je skinut i 7dana strogog mirovanja jer je noga poplavela i dalje natecena ,sve se desilo u skoli?da li ima pravo na osiguranje?

  • ako ste plaćali polisu osiguranja preko škole, onda ima, i potrebno je da u školi proverite šta tačno polisa pokriva, a zatim da se obratite osiguravajućoj kući

 8. Generali osuguranje-u skoli uplata 250. Zanima me da li pokriva osiguranje udarac od strane drugog deteta u glavu pri cemu dete dobija hematom na glavi,radi se skener glave i dete lezi 48h u bolnici. Alalize trenitne su dobre sto se tice skenera. Kontrole po potrebi.

  • Potrebno je da proverite u školi šta pokriva polisa koju ste platili, pa ako pokriva i taj rizik onda se sa dokumentacoijom obratite osiguravajućoj kompaniji.

 9. Detemk je operisala slepo crevo pre mesec dana? Osigurana je preko skole. Da li imamo pravo na neku naknadu?

  • Ako je u pitanju osiguranje od nezgode, što je najčešći slučaj, ta polisa ne pokriva operacije koje nisu nastale usled neke nezgode. Ipak, zatražite uslove osiguranja od školske uprave i proverite pokrića.

 10. Dobar dan.Dete mi je palo u skoli na led I povredio ruku.Nije polomio.Pa me zanima ima li prava na nadoknadu.300 dinara placamo osiguranje.U pitanju je Dunav osiguranje.Hvala.

 11. Postovsni,
  Interesuje me da li je operacija krajnika pokrivena skolskim osiguranjem?

  • Poštovani, potrebno je da vidite sa školskom upravom kakva je polisa sklopljena sa osiguravajućim društvom i da zatražite uslove osiguranja – tamo piše šta je tačno pokriveno.

 12. Poštovani,dete mi je palo u školi,polomili ruku na dve meste,6 nedelja je nosio gips i 3 meseca išao na fizikalnu terapiju…platili smo osiguranje 300din,na početku školske godine…kolika se dobija novca za to?

  • morate da proverite uslove osiguranja u školi, zatražite od školskog sekretara ili direktora, a onda podnesite zahtev osiguravajućoj kući koja će Vam reći kolika je naknada – ona zavisi od više faktora.

 13. Dete mi je slomilo kljucnu kost i u skoli su mi rekli da dete nije osigurano a znam da sam uplatila kako to mogu proveriti

 14. proverite kome ste uplatili i da li ste dobili priznanicu, a proverite i kod direktora škole spisak osiguranih đaka. Može da se desi da jeste uplatili osiguranje ali da polisa ne pokriva tu vrstu nezgode, pa zatražite uslove osiguranja u školi.

 15. Poštovani, povredio sam se na velikom odmoru u skoli. Cekam operaciju 6 meseci vec. Ona mi je za 2 nedelje. Povredio sam koleno. Kolika naplata moze da bude posle operacije i rehabilitacije. Hvala.

  • Poštovani Filipe, morate da proverite uslove osiguranja u školi, zatražite od školskog sekretara ili direktora, a onda podnesite zahtev osiguravajućoj kući koja će Vam reći kolika je naknada – ona zavisi od više faktora.

 16. Mene zanima meni je dete umrlo dobio je krvarenje na malom mozgu i posle dva meseca je umro. Sada su mi rekli da pošto je išao u školu i platila sam osiguranje mogu da tražim. Zanima me kome da se obratim

  • Poštovana Marijana, potrebno je da se obratite direktoru škole ili školskom sekretaru koji će Vam reći u kojoj osiguravajućoj kući su deca osigurana. Potrebno je da tražite Uslove osiguranja i da proverite kolika su pokrića i od čega su deca osigurana, a zatim da se obratite osiguravajućoj kući.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *