Hrvatska u septembru ostvarila najveći rast prodaje automobila u EU

(Objavljeno na Osiguranje.hr )

Hrvatsko tržište automobila prošlog meseca je bilo najveći pozitvan izuzetak odnosu na ukupnu evropsku sliku. Dok je u Evropskoj uniji prodaja novih vozila pala dva odsto, u Hrvatskoj je rast, koji je u prethodnom mesecu iznosio 4,9%, skočio na 12,3 posto – registrovan je 2.791 nov automobil. Podatke je objavilo Udruženje evropskih proizvođača automobila (ACEA) precizirajući da je tokom septembra u EU registrovano 1,427 miliona novih automobila. Analitičari ACEA-e tumače da je evropski minus donekle ublažen nastavkom pozitivnog trenda u Italiji i Španiji gdje je rast iznosio 4,6 odnosno 8,1 posto.

“Od januara do septembra potražnja za ličnim automobilima u EU porasla je 3,7%, uz registrovanih gotovo 11,7 miliona novih. Među vodećim tržištima prodaja je najviše porasla u Italiji, za 9%, i u Španiji 6,7 posto. Francuska i Nemačka zabeležile su osetno slabiji rast prodaje, za 3,9 odnosno 2,2 posto”, navode u ACEA-i. Dodaju da su i u tom razdoblju ‘nove’ zemlje EU bile motor rasta, uz skok prodaje od 13,8 posto. U ‘staroj’ Evropi ona je porasla svega 2,9 posto.

Možda će vam ovo biti zanimljivo

Austrijski VIG preuzeo Merkur osiguranje Sarajevo

Austrijska Vienna Insurance Group je završila proces preuzimanja kompanije Merkur osiguranje Sarajevo, čija je centrala ...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *