Sve o osiguranju

logo-png

Greeny doo osigurao proizvodnju u Dunavu

Preduzeće Greeny d.o.o. iz Orašca kod Aranđelovca osiguralo je svoju ovogodišnju proizvodnju jabuka na površini od 15 hektara u kompaniji Dunav, a vrednost polise je oko 1,7 miliona dinara, rečeno je na prvoj ovogodišnjoj radionici ove osiguravajuće kompanije „Žene u agrobiznisu“.

Ostvarena premija u osiguranju useva i plodova na srpskom tržištu 2018. godine je iznosila nešto više od 18 miliona evra i za tri odsto je veća nego 2017, međutim, štete su u odnosu na 2017. godinu veće za 22,5 odsto i biće, takođe, oko 18 miliona evra, kažu u Dunavu, i dodaju da je samo u opštini Aranđelovac registrovano 4.710  poljoprivrednih gazdinstava, a osigurano je tek 9 do 12 odsto.

Jedna od pogodnosti je i ta što poljoprivrednici ne moraju odmah da plate ceo iznos premije, već samo pet odsto poreza na premiju, dok ostatak mogu isplatiti kad oberu i prodaju svoje proizvode.

Vlada Republike Srbije odobrava subvencionisanje osiguranja useva i plodova već duži niz godina za registrovana poljoprivredna gazadinstva.  Na ovom području subvencioniše se 40 odsto iznosa od ukupno plaćene premije osiguranja umanjene za iznos poreza.

Publikacije
Scroll to Top