Sve o osiguranju

logo-png

Dunav osiguranje i Agropres održali radionicu „Žene u agrobiznisu“ u Šidu

Od ukupno zasejanih poljoprivrednih površina u Srbiji, oko 10 odsto njih obuhvaćeno je osiguranjem, a to je još uvek daleko od prakse razvijenih zemalja, gde taj procenat osiguranja ide od 50 pa i do 70 odsto i više, koliko je u Austriji, rečeno je na radionici „Žene u agrobiznisu“, koja je u Šidu održana u organizaciji „Dunav osiguranja“ i Udruženja novinara za poljoprivredu Agropres, na imanju Dragana Trivanovića. Tom prilikom rečeno je da od 3. 679. 603 hektara poljoprivrednog zemljišta u Srbiji svega 250.000 do 300.000 hektara ima polisu osiguranja.

„Mali procenat osiguranja kod poljoprivrednika svakako je posledica finansijske situacije, materijalnih nemogućnosti, ali i nedovoljne informisanosti i nedovoljno razvijene svesti o značaju osiguranja“, rekla je direktor glavne filijale „Dunav osiguranja“ u Sremskoj Mitrovici Nataša Novčić. Ona je rekla da se osim ratarskih kultura koje se najviše osiguravaju u poslednje vreme osiguravaju i voćarske kulture, vinogradi i grožđe.

„Kada je u pitanju osiguranje grožđa, to jest plodova, za očekivani prinos od sedam tona po hektaru, gde je pretpostavljena cena 50 dinara po kilogramu, premija osiguranja se kreće oko 30.000 dinara po hektaru“, kaže ona i dodaje da kod kolektivnog osiguranja premija može biti i 18.000 do 20.000 dinara po hektaru, uz znatne popuste koji se mogu dodatno ostvariti.

Nataša Novčić je rekla da je od ukupno osiguranih obradivih površina u Srbiji oko 50 odsto njih osigurano u kompaniji „Dunav osiguranje“.

„Zainteresovanost za osiguranje raste iz godine u godinu, naročito zbog ozbiljnih elementarnih nepogoda koje svake godine ostavljaju sve veće posledice“, kaže Novčićeva.

Osiguranjem mogu biti obuhvaćeni svi usevi koji se osiguravaju od osnovnih rizika, kao što su rizik od požara, udara groma i grada, ali i od niza dopunskih rizika.

Govoreći o ratarskim kulturama, Novčić je rekla da se premija osiguranja, kada je reč o osiguranju pšenice, gde se očekuje prinos od pet tona po hektaru po ceni od 20 dinara za kilogram pšenice, kreće oko 2.000 dinara po hektaru.

Publikacije
Scroll to Top