Sava Neživotno osiguranje: rast premije i u 2019.

SAVA NEŽIVOTNO OSIGURANJE a.d.o. Beograd je, prema izveštajima za prvo polugodište 2019. godine, nastavilo sa rastom premije osiguranja u odnosu na prošlu godinu.

Za šest mesesi 2019. godine u odnosu na isti period prethodne godine, ukupan iznos fakturisane premije neživotnih osiguranja porastao je za 10 odsto. Najveći uticaj na rast premije ostvaren je u segmentu ostalih imovinskih osiguranja – 36 odsto, kao i u prodaji auto kaska, koja je u ovom periodu u odnosu na isti period u 2018. godini porasla za 32 odsto.

Takođe, značajan rast premije postignut je u segmentu osiguranja od opšte odgovornosti – 208 odsto.

Ostvaren je rast premije dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja za 7 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Prošla godina za Sava neživotno osiguranje je bila rekordna godina, ne samo po ostvarenoj dobiti, već i po mnogim parametrima koji su važni za poslovanje osiguravajućih kompanija.

Premija osiguranja u 2018. godini u odnosu na 2017. godinu porasla je za 14,1 odsto, što je 72 odsto više u odnosu na rast tržišta neživotnih osiguranja (8,2 odsto). Najveći rast je ostvaren kod imovinskih osiguranja – preko 36 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Sava neživotno osiguranje u 2018. godini ostvarilo je najveći iznos dobiti od početka rada pod imenom Sava osiguranje. Posle oporezivanja, iznosila je više od jedan milion evra. Na ostvarenje dobiti u prošloj godini, pored dominantnog uticaja porasta portfelja Društva, značajan doprinos omogućilo je i povećanje efikasnosti poslovanja. Takođe, na rezultate Društva uticalo je i, odlukom matične kompanije Sava Re iz Ljubljane, pripajanje Energoprojekt Garant osiguranja Društvu, krajem 2018. godine.

Društvo raspolaže se adekvatnim nivoom tehničkih rezervi koje su na poslednji dan prošle godine bile 2,3 mlrd. dinara, koliko je iznosila i bruto fakturisana premija za istu godinu. Pored toga, na dan 31.12.2018. godine raspoloživa margina solventnosti Sava neživotnog osiguranja bila je za 4 puta veća od zakonski propisane, što je potvrda jako visokog nivoa adekvatnosti kapitala.

Možda će vam ovo biti zanimljivo

Wiener Stadtische osiguranje: učionica na otvorenom za kragujevačke đake

U prisustvu đaka, nastavnika i volontera Wiener Städtische osiguranja u kragujevačkoj osnovnoj školi “Jovan Popović” ...