Finansije TOP Biznis&Finansije: u osiguranju bolji rezultati u 2018. nego godinu ranije

Sektor osiguranja je u 2018. godini ostvario je bolje rezultate u poređenju sa godinom ranije, rečeno je na predstavljanju godišnje edicije Finansije TOP 2018, koje već 15 godina objavljuje mesecni časopis Biznis&Finansije. Prošle godine je poslovalo 20 društava, koja su prema podacima Agencije za privredne registre (APR) ostvarila ukupnu dobit od 9.052 milijardu dinara, u poređenju sa 6.433 milijardi dinara koliko je iznosio dobitak godinu ranije.

Ukupna premija porasla je za oko 7 odsto nominalno, odnosno 10 odsto realno, u odnosu na rast od 4,4 odsto u 2017. Tako je ukupna premija dostigla iznos od oko 100 milijardi dinara ili oko 845 miliona evra, prema preliminarnim podacima Privredne komore Srbije (zvanični podaci NBS u trenutku pisanja ovog saopštenja nisu objavljeni). Premija neživotnog osiguranja porasla je za oko 8 odsto, što je takođe više nego u prethodnoj godini (6,6 odsto), a posebno je zanimljiv rast od 4 odsto u životnom osiguranju, s obzirom na to da je u godini pre ovaj segment ostvario pad od 1,6 odsto.

Možda će vam ovo biti zanimljivo

Da li će da poskupi osiguranje zbog učestalih nepogoda?

Preuzeto sa Biznis.rs Prema podacima Sigma izveštaja grupacije Swiss Re, vrednost ekonomskih gubitaka izazvanih prirodnim ...