Dunav: Masovnije osiguranje snižava premiju

„Tokom 2016. godine isplaćeno je 27.000.000 dinara odštete osiguranicima „Dunav osiguranja“ u Kolubarskom okrugu, a u poslednjih pet godina isplaćeno je 88.700.000 dinara odšteta na ovom području“, rekla je direktorka filijale „Dunav osiguranja“ u Valjevu Svetlana Tomić na edukativnoj radionici koja je održana u Poljoprivrednoj školi u Valjevu.
Ona je rekla da je važno prepoznati potencijal poljoprivrede koja je najvažnija grana naše nacionalne ekonomije, te da ova grana privrede kao fabrika pod vedrim nebom treba da bude osigurana.
„Obično se smatra da je osiguranje trošak, a ne potreba za ekonomskom sigurnošću, budući da poljoprivredni proizvođači ulažu u nešto što pored tržišnih rizika nosi i rizik od prirodnih nepogoda“, objašnjava Tomićeva.
Ona je dodala da je jedna od bitnih pogodnosti to što Ministarstvo poljoprivrede svim registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima koja su u tekućoj godini zaključila i isplatila premiju osiguranja u celosti odobrava subvenciju od 40 odsto.
„To praktično znači da ukoliko, na primer, proizvođač šljiva osigura 10 tona ovog voća, premija osiguranja iznosi 12.747 dinara, a uz subvencije Ministarstva od 40 odsto proizvođače će to koštati 7.400 dinara“, rekla je Tomićeva.
Ona je istakla da se pet odsto premije plaća prilikom zaključivanja polise, a ostatak nakon berbe.
„Veliki problem je što je svega pet odsto poljoprivrednih površina u Kolubarskom okrugu osigurano. Ukoliko bi se osiguranje omasovilo, to bi značilo i sniženje premija“, naglasila je Tomićeva.
Ona je kazala da najveći problem nije visina premija, koja je pristupačna, već svest poljoprivrednika koji osiguranje ne percipiraju kao zaštitu svog ulaganja.

Možda će vam ovo biti zanimljivo

Wiener Stadtische osiguranje: učionica na otvorenom za kragujevačke đake

U prisustvu đaka, nastavnika i volontera Wiener Städtische osiguranja u kragujevačkoj osnovnoj školi “Jovan Popović” ...