Sve o osiguranju

logo-png

Zašto uzeti kasko osiguranje?

Piše: Osiguranik.com   

Obavezno osiguranje od autoodgovornosti štiti nas od posledica tuđih grešaka. Ali šta ćemo sa krađom i svim onim štetama koje nastaju na parkingu ili tokom vožnje, a krivca nema, ili smo to ponekad i mi sami?

Razlika između prvog, obaveznog osiguranja i kaska koje spada u dobrovoljno osiguranje vozila, više je nego primetna. Ako odaberete potpunu polisu kasko osiguranja, oštećenja na vašem vozilu biće pokrivena bez obzira na to ko je krivac i kako je došlo do oštećenja ili potpunog gubitka vozila (krađe).

Najbolje kasko osiguranje je ono koje ima idealan odnos cene i ponude za vaš model vozila i baš zato važno je uporediti ponude osiguravajućih kuća – što vam je kod nas omogućeno na veoma jednostavan način.

Šta pokriva kasko osiguranje vozila?

Kasko osiguranje predstavlja osiguranje vozila kao i njihove dodatne opreme (ukoliko se to posebno ugovori) od osiguranih opasnosti – rizika kao što su:

  • saobraćajne nezgode
  • požar
  • grad, kiša, oluja
  • štete usled manifestacija i demontracija
  • krađa vozila
  • ostali rizici definisani u uslovima osiguranja

Pokrivena su delimična oštećenja, kao i potpuno uništenje vozila prilkom kog dolazi do tzv. “totalne štete”.

U skladu sa vašim potrebama i mogućnostima možete odabrati delimično ili full kasko, a uz to i dopunsko osiguranje za vaše vozilo.

Za delimično kasko osiguranje uglavnom se odlučuju vlasnici starijih vozila, dok je potpuno i dopunsko osiguranje izbor vlasnika novijih vozila. Osim navedenih rizika, dopunsko osiguranje obuhvata i troškove vuče, posebnu opremu vozila, troškove iznajmljivanja zamenskog vozila i druge usluge definisane ugovorom.

Bonus – malus sistem kod kasko osiguranja

Ukoliko ste savestan i odgovoran vozač, ne učestvujete u saobraćajnim nezgodama, tj. nemate prijavljene materijalne štete na vašem vozilu, ostvarujete pravo na bonus.

To znači da će vam za kasko osiguranje cena biti sve niža i niža iz godine u godinu. Postoje i druge vrste popusta koji se mogu ostvariti na osnovu: dugogodišnjeg osiguranja, broja osiguranih motornih vozila, vozačkog iskustva, zaštite na vozilu, itd.
Može se ostvariti popust čak i do 50%.

Ipak, situacije poput vremenskih nepogoda, kao i krađe vozila – ne mogu se preduprediti u potpunosti.
Upravo zato, ukoliko ste savestan vozač i dalje je kasko osiguranje jedan od najboljih načina da budete apsolutno bezbedni u vozilu i van njega.

Kasko osiguranje za pravna lica

Glavna prednost za firme je to što mogu da dobiju veći popust nego kada individualno zaključuju osiguranje. Neki tržišni popusti su sledeći:

  • od 5 do 30 vozila: do 10% popusta za celu flotu
  • od 30 do 50 vozila: do 15% popusta za celu flotu
  • preko 50 vozila: do 20% popusta za celu flotu

 

Publikacije
Scroll to Top