Šta ako zateknete oštećen auto na parkingu?

Nedavno se na javnom parkingu vlasniku vozila N.M. dogodila nezgoda: ostavio je auto u ispravnom stanju, a kad se posle par sati vratio, prednji deo mu je bio ulubljen. Počinilac se, naravno, izgubio, a šteta je bila poprilična. Šta raditi u ovakvim slučajevima?

Odgovor smo potražili u Udruženju osiguravača Srbije (UOS), gde su nam rekli kako – ukoliko vlasnik vozila ima kasko polisu osiguranja – treba da se obrati svojoj osiguravajućoj kući koja će mu isplatiti nadoknadu za nastalu štetu. Ukoliko je, pak, nema, neophodno je da pozove policiju pre pomeranja vozila: policija će napraviti zapisnik, i naložiti pregledanje snimaka koje su napravile kamere na javnom parkingu – na osnovu toga bi se utvrdilo koje je vozilo napravilo štetu, a onda bi se vlasnik oštećenog vozila obratio osiguravajućoj kući u kojoj to vozilo ima polisu autoosiguranja.

Ukoliko se ispostavi da vozilo koje je napravilo štetu nije osigurano, za nadoknadu štete bi se trebalo obratiti Garantnom fondu, koji se nalazi pri Udruženju osiguravača. Garantni fond inače isplaćuje materijalne štete (nastale na stvarima) i nematerijalne (za povrede ljudi) koje napravi neosigurano vozilo. Sredstva u ovaj Fond uplaćuju sve osiguravajuće kuće – članice UOS koje prodaju polise AO, uplatom doprinosa iz svake prodate polise, a u isti Fond ulaze i sredstva ostvarena od regresnih zahteva prema licima koja nisu imala polisu obaveznog osiguranja vozila.

Ukoliko kamere ne postoje ili nisu radile u vreme udesa, pa se ispostavi da vozilu koje je napravilo štetu ne može da se uđe u trag, Garantni fond u tom slučaju isplaćuje samo nematerijalne štete, odnosno štete na licima ukoliko je bilo povređenih. Materijalne štete koje napravi nepoznato vozilo, vlasnik pokriva sam (osim ako ima kasko osiguranje).

 

Možda će vam ovo biti zanimljivo

Osiguranje i umetnost

Kao jedina osoba iz branše osiguranja  koja je uspela nezgodu da  pretvori u nešto lepo ...

4 komentari

 1. Postovani ,na parkingu u Aleksincu udarilo me vozilo -kombi gde je vozac pobegao.Kad sam doso do vozila video sam stetu i coveka koji je zapisao broj tablica ali bez slova jer nije video,pocinilac je brzo pobegao.Vozilo je registrovano na Leskovac.Pozvao sam policiju koja je napravila zapisnik i slikala.To se desilo tacno 18.septembra.Juce u policijskoj stanici su mi rekli da nije pronadjeno takvo vozilo po opisu svedoka.Naravno proslo je 2 meseca.Sta da radim i kome da se obratim?Steta nije mala ceo prednji branik steta najmanje
  25 000,00din.Moj auto je osiguran kod Vas.

  • Poštovani, portal Sve o osiguranju je informativni portal i mi se ne bavimo prodajom polisa osiguranja niti smo vezani za bilo koju osiguravajuću kuću. Ako Vaš auto ima polisu kasko osiguranja, onda je potrebno da se obratite direktno osiguravajućoj kući kod koje ste kupili polisu. Ako je reč o osiguranjuu od autoodgovornosti (ona koja je obavezna prilikom registracije auta), ona pokriva štete koje biste Vi eventualno naneli trećem licu a ne obrnuto. U svakom slučaju, možete se obratiti Udruženju osiguravača čiji kontakt možete naći na njihovom web sajtu uos.rs

 2. Postovani,sta da radim,na parkingu ispred trznog centra gurajuci veci broj kolica radnik trznog centra je istim udario u moja vrata od vozila,u trznom centru smatraju da nije njihova krivica jer se radnik nalazio na pjesackom prelazu.Udario je u srednji stub mog vozila uz obrazloženje da nema kocnica na kolicima i da sam ja morao stati.

 3. Poštovani,

  Na automobilu sam našao ceduljicu na kojoj sam optužen da sam oštetio tzv. automobil, tačnije odvalio retrovizor i još kaže da je boja mog automobila ostala na njegovom. Dakle, ostavio je i otišao sa lica mesta i ostavio broj telefona. Pozvao sam ga i rekao da moj automobil stoji parkiran već tri dana, a on tvrdi kako se danas parkirao i da mog automobila nije bilo pored, a on tu stoji tri dana. Na mom automobilu nema oštećenja a bilo bi da sam ga udario, tj i sam bih to video i prijavio. Zanima me kakva prava imam da se zaštitim jer me optužuje bez osnove, a kakva prava ima on pošto je otišao sa lica mesta.

  Pozdrav

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *