Hrvatska: posle zemljotresa poraslo interesovanje za polisama osiguranja

Zemljotresi koji su prošle godine pogodili Hrvatsku sudeći po izveštajima uticali su na podizanje svesti stanovništva o potrebi za polisama osiguranja imovine od ovakvih događaja. Već krajem 2020. godine primećen je porast interesovanja za ove polise, a u januaru je udvostručena premija u odnosu na isti mesec prošle godine, piše Bloomberg.

Nažalost, prošla godina je vrlo direktno pokazala važnost osiguranja od elementarnih nepogoda: ukupna šteta izazvana zemljotresom koji je pogodio Zagreb i Zagrebačku županiju u martu procenjena je na 86 milijardi kuna, a osiguranjem je pokriven mali deo što su osiguravači gotovo pa isplatili. Na ime šteta tokom 2020. je isplaćeno kumulativno 247,9 miliona kuna, a ostaje još oko 150 miliona, pokazuje informativni materijal Hrvatske Udruge Osiguravatelja (HUO) . Zemljotres koji je u decembru pogodio Petrinju, Sisak, Glinu i okolinu povećaće ove brojke, jer je iz Sisačko-moslavačke županije prijavljeno nekoliko stotina šteta, a očekuje se da će biti još, piše Bloomberg.

Uprkos povećanju interesovanja, pokrivenost polisama osiguranja od elementarnih nepogoda i dalje je niska: vlasnici kuća u Hrvatskoj prema HUO godišnje u proseku troše 51 evro na osiguranje od ovih rizika.

Štetu izazvanu zagrebačkim zemljotresom Ministarstvo ekonomije je procenilo na 86 milijardi kuna ili oko 60% godišnjeg budžeta zemlje od 4,2 miliona ljudi, piše Bloomberg. Ipak, podneto je samo 7.300 zahteva za osiguranje, a osiguravači će na kraju platiti oko 400 miliona kuna štete, što je samo deo ukupnog gubitka.

Možda će vam ovo biti zanimljivo

Đenerali grupa ostvarila rekordne rezultate

Đenerali grupa ostvarila je najbolji operativni rezultat u istoriji – rast od 5,9 milijardi evra ...