Wiener Stadtische osiguranje podržalo projekat „Sportom protiv dijabetesa“

Projekat „Sportom protiv dijabetesa“ koji realizuje SK „Vašarište“ iz Kragujevca, omogućiće deci oboleloj od šećerne bolesti da jednom nedeljno imaju besplatne treninge i fizičke aktivnosti koje su značajne i u prevenciji nastanka, ali i u kontroli ove bolesti.

Besplatni treninzi zasad će biti dostupni osnovcima u Kragujevcu, Novom Sadu i Beogradu. Trenizni će se realizovati do kraja 2016. godine, sa pauzama u toku školskog raspusta.

U Srbiji od šećerne bolesti boluje više od 8,2% stanovništva. Iz godine u godinu broj dece ispod 14 godina koja oboljevaju od ove bolesti u velikom je porastu. Ovaj projekat, osim zdravstvenog aspekta, ima za cilj i da se smanji diskriminacija dece sa dijabetesom, kroz podizanje svesti lokalne zajednice o problemu dijabetesa i načinima njene prevencije.

Treninzima će prisustvovati i lekari koji će davati savete o zdravoj ishrani roditeljima i deci, i koji će kontrolisati bolest kod dece koja su uključena u redovne  fizičke aktivnosti. Predstavnici SK „Vašarište“ će se uključiti i u časove fizičkog vaspitanja u nekoliko škola kako bi motivisali đake da redovno rade fizičko, ali i da nemaju diskriminatorni odnos prema vršnjacima obolelim od šećerne bolesti. Istovremeno će i edukovati nastavnike o tome kako da reaguju ukoliko u razredu imaju obolele učenike.

Možda će vam ovo biti zanimljivo

Wiener Stadtische osiguranje: učionica na otvorenom za kragujevačke đake

U prisustvu đaka, nastavnika i volontera Wiener Städtische osiguranja u kragujevačkoj osnovnoj školi “Jovan Popović” ...