Sve o osiguranju

logo-png

Wiener Stadtische osiguranje podržalo projekat „Sportom protiv dijabetesa“

Projekat „Sportom protiv dijabetesa“ koji realizuje SK „Vašarište“ iz Kragujevca, omogućiće deci oboleloj od šećerne bolesti da jednom nedeljno imaju besplatne treninge i fizičke aktivnosti koje su značajne i u prevenciji nastanka, ali i u kontroli ove bolesti.

Besplatni treninzi zasad će biti dostupni osnovcima u Kragujevcu, Novom Sadu i Beogradu. Trenizni će se realizovati do kraja 2016. godine, sa pauzama u toku školskog raspusta.

U Srbiji od šećerne bolesti boluje više od 8,2% stanovništva. Iz godine u godinu broj dece ispod 14 godina koja oboljevaju od ove bolesti u velikom je porastu. Ovaj projekat, osim zdravstvenog aspekta, ima za cilj i da se smanji diskriminacija dece sa dijabetesom, kroz podizanje svesti lokalne zajednice o problemu dijabetesa i načinima njene prevencije.

Treninzima će prisustvovati i lekari koji će davati savete o zdravoj ishrani roditeljima i deci, i koji će kontrolisati bolest kod dece koja su uključena u redovne  fizičke aktivnosti. Predstavnici SK „Vašarište“ će se uključiti i u časove fizičkog vaspitanja u nekoliko škola kako bi motivisali đake da redovno rade fizičko, ali i da nemaju diskriminatorni odnos prema vršnjacima obolelim od šećerne bolesti. Istovremeno će i edukovati nastavnike o tome kako da reaguju ukoliko u razredu imaju obolele učenike.

Publikacije
Scroll to Top