Sve o osiguranju

logo-png

UNIQA osiguranje sponzor 7. Šekspir festivala u Čortanovcima

UNIQA osiguranje i ove godine je sponzor Šekspir festivala u Čortanovcima, koji se održava već sedmi put.

Šekspir festival je jedinstven kulturni događaj koji je prošle godine Evropska mreža festivala i zvanično uvrstila u listu najznačajnijih na Starom kontinentu.

Festival je osmišljen kako bi izvođenjem predstava pod vedrim nebom na autentičan način dočarao vreme negujući uspomenu na najvećeg svetskog dramskog stvaraoca.

Osnivanje Šekspir festivala u Srbiji inicirao je reditelj Nikita Milivojević nakon premijere njegove predstave „Henri VI” u čuvenom Glob teatru u Londonu u maju 2012. godine. Pored želje da nam otkrije Šekspira na nov način, Nikita Milivojević je bio vođen idejom da se Vila Stanković – izuzetan prostor zatvoren za javnost u Srbiji, učini atraktivnim kulturno-turističkim mestom.

Ovaj festival je jedinstvena je prilika da domaća publika pogleda trenutno najpopularnije komedije srpskih pozorišta koje se igraju po Šekspirovim delima.  Uz poštovanje zdravstvenih preporuka, Festival koji se tradicionalno održava na otvorenom, organizuje se uz smanjen kapacitet publike zbog preventivnih mera i fizičke distance.

„Betoven i Šekspir“ u izvođenju Gudačkog kvarteta Beogradske filharmonije, nesvakidašnji spoj dvojice umetničkih velikana, otvoriće sedmi po redu Šekspir festival. Manje je poznato da je Betoven upravo u Šekspiru nalazio inspiraciju za mnoga svoja dela, posebno za gudačke kvartete, a kroz uvertiru za Koriolana i Buru direktno se odužio svom umetničkom idolu.

Romantična komedija koja je plod saradnje Narodnog pozorišta u Nišu, Kruševačkog pozorišta i Internacionalnog Nišville Jazz Kako vam drago  prema konceptu Nikite Milivojevića, zatim Dva viteza iz Verone  Šabačkog pozorišta rediteljke Mie Knežević, čuvena drama Toma Stoparda o dvojici sporednih likova iz Šekspirovog Hamleta Rozenkranc i Gildenstern su mrtvi Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu a u režiji Igora Pavlovića, biće na programu sedmog Šekspir festivala koji će se, uz podršku UNIQA osiguranja, održati od 12. do 16. septembra na centralnoj festivalskoj lokaciji – velelepnoj Vili Stanković u Čortanovcima. Poslednjieg festivalskog dana na programu je Moj Šekspir  Nikite Milivojevića, neočekivana forma u kojoj glumci najvećeg dramskog pisca smeštaju u sadašnjost i pomažu nam da ga upoznamo kroz dogodovštine iza scene i iskustva koja su stekli nastupajući u Šekspirovim dramama.

Karte za ovo jedinstveno dramskog iskustvo, mogu se kupiti po ceni od 500 dinara.

„Svima nam je potrebno više smeha, optimizma i dobre energije, a kada se sve to imate na ovom jedinstvenom mestu u okviru Šekspir festivala, nemamo sumnju da će ta radost pronaći put do svoje publike“, rekla je Sonja Marić iz UNIQA osiguranja najavljujući Festival, i naglasila da ova kompanija „ostaje dosledna pravim vrednostima tradicionalnom podrškom umetnosti i pozorišnom stvaralaštvu“.

 

Publikacije
Scroll to Top