U požaru na Havajima više od milijardu dolara osiguranih šteta

Požar koji je početkom avgusta zahvatio havajsko ostrvo Maui odneo je više od sto života a oko hiljadu ljudi vodi se kao nestalo, javio je BBC. Požar je izbio usled ekstremnih vremenskih uslova uzrokovanih klimatskim promjenama.  U ovom požaru u pepeo se pretvorio i čitav jedan grad – grad Lahaina, koji je u 19. veku bio je glavni grad Kraljevine Havaja – države koja je postojala na ostrvima pre pridruživanja Sjedinjenim Državama, i koji je u novije vreme privlačio oko dva miliona turista godišnje.

Ukupna šteta još nije procenjena, ali se govori o tome da je ovo „najveća prirodna katastrofa“ i najskuplja šteta u istoriji ostrva. Moody’s procenjuje da će osigurani gubici iznositi najmanje milijardu dolara, a najveći deo se odnosi na neživotna osiguranja – kuće i poslovni prostor upravo u Lahaini. U ovom gradu oštećeno je više od 2.200 građevina, među kojima je bilo dosta skupih privatnih kuća: prosečna vrednost porodične kuće i Lahaini bila je oko milion i po dolara!

Imovina na ostrvu bila je osigurana uglavnom u tri osiguravajuće kompanije: State Farm Mutual Automobile Insurance Co., Tokio Marine Holdings Inc. i The Allstate Corporation, koji su rekli da imaju dovoljno resursa da isplate osigurane štete i da je poslovanje na Havajima mali deo njihovih ukupnih osiguranih portfelja.

Moody’s predviđa da će brojni zahtevi za isplatu štete da se odnose i na gubitke zbog prekida poslovanja, ali i za privatne brodove i automobile.

Možda će vam ovo biti zanimljivo

„Superćelijska oluja“: šta je pokriveno osiguranjem i kako?

Takozvana „superćelijska oluja“ koja je pogodila čitav region obarala je drveće, nosila sve pred sobom, ...