U Britaniji ukidaju pravne prepreke u osiguranju za “samovozeće” automobile

Velika Britanija planira da uvede nova pravila u osiguranju kako bi se osigurale žrtve nesreća koje uključuju samovozeće automobile. Uvođenje samovozećih automobila je bilo sprečeno zbog pravnih prepreka u nekoliko zemalja, a osiguravači i zakonodavci pokušavaju da utvrde ko će biti odgovoran u slučaju nesreće.
Britanci planiraju proizvod osiguranja koji će biti dostupan i za osiguranje vozača kad se vozilo koristi konvencionalno, ali i kada se automobil koristi u autopilot modu, saopštilo je britansko ministarstvo saobraćaja.
Britanska vlada želi da podstakne razvoj i testiranje autonomne tehnologije vožnje, kako bi se podstakla industrija za koju se procenjuje da bi mogla da bude vredna oko 900 milijardi funti u svetu do 2025. godine.
Nedavna nesreća u kojoj su učestvovali samovozeći automobili Google i Tesla u autopilot modu, podstakla je zabrinutost u javnosti, s obzirom na to da se sve veći broj takvih vozila testira na britanskim ulicama, a u taj proces uskoro ulazi i japanski proizvođač automobila Nissan.
Britanija će takođe postaviti planove za poboljšanje infrastrukture kao što su stanice za punjenje električnih vozila, što je ujedno i ključ za ispunjavanje ciljeva zaštite životne sredine.
Izvor: www.osiguranje.hr

Možda će vam ovo biti zanimljivo

ERSTE grupa: Ekonomska predviđanja za evrozonu, region CIE i SAD

Visoka inflacija i veće kamatne stope trebalo bi da dovedu do tek slabog rasta BDP-a ...