U Britaniji ukidaju pravne prepreke u osiguranju za “samovozeće” automobile

Velika Britanija planira da uvede nova pravila u osiguranju kako bi se osigurale žrtve nesreća koje uključuju samovozeće automobile. Uvođenje samovozećih automobila je bilo sprečeno zbog pravnih prepreka u nekoliko zemalja, a osiguravači i zakonodavci pokušavaju da utvrde ko će biti odgovoran u slučaju nesreće.
Britanci planiraju proizvod osiguranja koji će biti dostupan i za osiguranje vozača kad se vozilo koristi konvencionalno, ali i kada se automobil koristi u autopilot modu, saopštilo je britansko ministarstvo saobraćaja.
Britanska vlada želi da podstakne razvoj i testiranje autonomne tehnologije vožnje, kako bi se podstakla industrija za koju se procenjuje da bi mogla da bude vredna oko 900 milijardi funti u svetu do 2025. godine.
Nedavna nesreća u kojoj su učestvovali samovozeći automobili Google i Tesla u autopilot modu, podstakla je zabrinutost u javnosti, s obzirom na to da se sve veći broj takvih vozila testira na britanskim ulicama, a u taj proces uskoro ulazi i japanski proizvođač automobila Nissan.
Britanija će takođe postaviti planove za poboljšanje infrastrukture kao što su stanice za punjenje električnih vozila, što je ujedno i ključ za ispunjavanje ciljeva zaštite životne sredine.
Izvor: www.osiguranje.hr

Možda će vam ovo biti zanimljivo

Da li će da poskupi osiguranje zbog učestalih nepogoda?

Preuzeto sa Biznis.rs Prema podacima Sigma izveštaja grupacije Swiss Re, vrednost ekonomskih gubitaka izazvanih prirodnim ...