Počeo 8. Šekspir festival – „Tragedija Hamleta“ prve festivalske večeri

Gromkim aplauzom i snažnim emocijama, publika je sinoć pozdravila francuski teatar Des Lumières et des Ombres koji je predstavom „Tragedija Hamleta“ otvorio  8. međunarodni Šekspir festival u Čortanovcima.

“Suočen sa beskonačnim značenjima i referencama dela, dopustio sam sebi jedan san: da dozvolim da odjekne zapanjujuće pozorišno remek-delo sa dvostrukim značenjem, kako ga je nazvao Rene Žirar. U ovom remek-delu pravda i nevinost su pravi protagonisti. Hamlet i Šekspir su svetionici. Izvodio sam i režirao nekoliko Šekspirovih drama i svaki put me je odveo na neočekivana mesta. Ovog puta me intuicija, prema adaptaciji Pitera Bruka, francuskog teksta Žan Kloda Karijera i Mari Elene Estjen, vodila ka ogromnom znaku pitanja koji predstavlja Tragedija Hamleta”, kaže Gi Pjer Kulo, reditelj predstave „Tragedija Hamleta“.

Ovaj jedinstven pozorišni festival u Vili Stanković, pod vedrim nebom kao u Šekspirovo vreme, tradicionalno se održava uz podršku UNIQA osiguranja. Drugog festivalskog dana od 20h publici se predstavlja Narodni teatar Bitola predstavom History of motherfuckers- Korolian u režiji Andraša Urbana.

Program na centralnoj festivalskoj lokaciji u Čortanovcima zaokružuje Moj Šekspir Nikite Milivojevića, svojevrsni talk show u kome neki od naših najznačajnijih glumaca kroz male  „ispovesti“ o ličnom iskustvu i doživljaju Šekspira na sceni, pokušavaju da odgovore na pitanje zašto je Šekspir i dalje najigraniji dramski pisac svih vremena, i zašto se smatra najzahtevnijim glumačkim zadatkom.

Podsetimo, Šekspir festival se od ove godine igra u „dva poluvremena“ – u julu i u oktobru.

Čuveni Makbet Sardegna Teatro / Compagnia Teatropersona iz Italije 8. Šekspir festival dovodi u oktobru ove godine na scenu novosadskog Srpskog narodnog pozorišta.

Osnivanje Šekspir festivala u Srbiji inicirao je reditelj Nikita Milivojević nakon premijere njegove predstave „Henri VI” u čuvenom londonskom Glob teatru 2012. godine. Pored UNIQA osiguranja, Šekspir festival od početka podržavaju Vlada AP Vojvodine, Opština Inđija, Ministarstvo kulture i Grad Novi Sad.

Možda će vam ovo biti zanimljivo

ERSTE grupa: Ekonomska predviđanja za evrozonu, region CIE i SAD

Visoka inflacija i veće kamatne stope trebalo bi da dovedu do tek slabog rasta BDP-a ...