Objavljeni rezultati za 2020. – tržište osiguranja ostvarilo rast uprkos pandemiji

Ukupna premija na tržištu osiguranja u 2020. godini iznosila je blizu 110 milijardi dinara, podaci su koje je objavila Narodna banka Srbije.  Rast premije je bio 2,3 odsto (u 2019. je ukupna premija bila 107 milijardi dinara), što se može smatrati uspehom s obzirom na to da je godinu za nama obeležila pandemija i da su pojedina tržišta u regionu zabeležila i pad premije.

Najveću premiju i dalje generiše Dunav osiguranje i to 29,7 milijardi dinara što čini oko 26 odsto od ukupne premije na tržištu. Ova osiguravajuća kuća je ostvarila blagi rast premije koja je 2019. iznosila 28,4 milijarde dinara.

Na drugoj poziciji nalazi se Generali osiguranje sa premijom od 22,1 milijardu dinara, dok je Wiener Städtische osiguranje prvi put godinu završilo na trećoj poziciji, pomerivši se tako na lestvici za korak više sa premijom od 13,2 milijarde dinara. DDOR Novi Sad „diše za vratom“ pomenutoj osiguravajućoj kući sa premijom od 13,09 milijardi dinara. Oba osiguravajuća društva ostvarila su rast premije u prethodnih godinu dana u odnosu na 2019. godinu pokazuju podaci NBS. Na petoj poziciji je Triglav osiguranje sa premijom od 7,1 milijardi dinara što je takođe više nego 2019.

Najveći rast u 2020. u odnosu na 2019. je ostvarilo Globos osiguranje, koje je sa premije od 260 miliona dinara u 2019. godini, prošle godine ostvarilo premiju od čak dve milijarde dinara. Ovo osiguravajuće društvo je krenulo sa munjevitim rastom otkad ga je preuzela kompanija “British motors doo” (vest o preuzimanju možete da pročitate na sledećem LINKU.)

Na srpskom tržištu osiguranja posluje 16 osiguravajućih kompanija. Poslednjih godina bio je prisutan trend akvizicija i preuzimanja. Ipak, to se nije dešavalo tokom 2020. te je broj kompanija ostao isti kao i 2019.

IZVOR: Sve o novcu 

Možda će vam ovo biti zanimljivo

Wiener Stadtische osiguranje: učionica na otvorenom za kragujevačke đake

U prisustvu đaka, nastavnika i volontera Wiener Städtische osiguranja u kragujevačkoj osnovnoj školi “Jovan Popović” ...