Makedonija: Ko plaća štete ako je i država odgovorna?

Ako se ispostavi da je država, zbog neadekvatne brige o infrastrukturi, odgovorna za ovolike materijalne štete koje su izazvale padavine u Makedoniji, da li u tom slučaju obeštećenje po osnovu polisa osiguranja imovine plaćaju osiguravači, ili sama država?

Elementarna nepogoda koja je početkom avgusta pogodila Makedoniju, odnela je 22 života, više od 70 ljudi je povređeno a za nekoliko nestalih osoba još se traga. Materijalna šteta tek će se prebrojavati kad se voda povuče, a najveću štetu prema izveštajima makedonskih medija pretrpelo je Skoplje sa okolinom. U gradu su oštećene stambene zgrade, Klinički centar, automobili, saobraćajnica vredna, kažu, 135 miliona evra. U okolnim selima – odroni, kuće, stoka… Oko pet hiljada domaćinstava je, prema prvim procenama, pretrpelo štete, koje se zasad nezvanično procenjuju na više desetina miliona evra.

Građani i mediji deo odgovornosti pripisuju državi, za koju kažu da nije obezbedila adekvatne odvode kroz koje bi se voda slila. Iako u Minsitarstvu poljoprivrede tvrde da „odvodni kanali nisu problem jer se redovno čiste“, mnogi smatraju da je problem u čitavom odvodnom sistemu koji nije adekvatno napravljen.

Ukoliko se ipak utvrdi odgovornost države zbog loše održavane infrastrukture, da li su i u tom slučaju osiguravajuće kuće dužne da isplate odštete vlasnicima polisa osiguranja imovine, ili će nadoknadu tražiti od države?

U kompaniji Wiener Stadtische osiguranje u Srbiji kažu da polise te kompanije pokrivaju i ovu vrstu šteta: „Štete nastale usled elementarne nepogode, čije su posledice uzrokovane ili uvećane usled loše održavane infrastukture, pokrivene su našom polisom osiguranja i mi imamo obavezu da ih platimo. S druge strane, mi kao osiguravač imamo pravo na regresno potraživanje od krivca, ukoliko se krivica može utvrditi. Naša kompanija do sada nije podnosila regresne zahteve kod takvih šteta“, kaže Dejan Petrović, direktor Sektora za neživotna osiguranja u ovoj kompaniji.

Postavlja se pitanje, da li se i na koji način zaista može utvrditi, a još manje dokazati odgovornost države, kako bi se takve odštete refundirale osiguravajućim kompanijama.

Foto: Sandžakpress

Možda će vam ovo biti zanimljivo

Da li će da poskupi osiguranje zbog učestalih nepogoda?

Preuzeto sa Biznis.rs Prema podacima Sigma izveštaja grupacije Swiss Re, vrednost ekonomskih gubitaka izazvanih prirodnim ...