Dunav osiguranje podstiče poljoprivrednike u Rasinskom okrugu

Dunav osiguranje je uručilo vaučere za osiguranje poljoprivrednicima u Rasinskom okrugu, u vrednosti od 18.000 do 20.000 dinara, pomoću kojih će moći da osiguraju stoku, uz svako četvrto, deseto i dvadeseto grlo gratis.

Direktor Glavne filijale „Dunav osiguranja“ u Kruševcu Branimir Džodić rekao je da poljoprivrednici u Rasinskom okrugu sada u većem procentu osiguravaju svoje useve i stoku. On je rekao da je veoma bitno to što je Ministarstvo poljoprivrede svim registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima koja su u tekućoj godini zaključila osiguranje i isplatila ga u celosti omogućilo povraćaj premije osiguranja životinja, useva i plodova u iznosu od 45 odsto.

– Povećanje subvencionisanja za pet odsto veoma je važno poljoprivrednicima kada treba da ulažu u poljoprivrednu proizvodnju jer im je tada svaki dinar dragocen. I lokalne samouprave na području Rasinskog okruga bile su vrlo uviđavne što se tiče subvencionisanja osiguranja, pa su izdvojile sopstvena sredstva u iznosu od 10 do 20 odsto, kojima takođe dodatno subvencionišu premiju osiguranja. Učešće „Dunav osiguranja“ na ovom području je zadovoljavajuće i varira od 50 do 60 odsto od ukupnog osiguranja useva i životinja – rekao je Džodić.

Šef Odeljenja internet prodaje u Glavnoj filijali Dunava u Kruševcu Nenad Radojković kazao je da osiguranje krava, kada je reč o krupnoj stoci, zavisi od namene, to jest od toga da li je ona za priplod ili za tov. Radojković je naveo primer da bi kod priplodnih grla premija za vrednost grla od 100.000 dinara godišnje iznosila oko 7.000 dinara. Subvencija države je 45 odsto, kada na to dodamo i subvenciju opštine Kruševac od dodatnih 20 odsto, visina premije je umesto 5.000 samo 2.000 dinara po grlu. Kod osiguranja krava za tov, premija je nešto niža, i za grlo od 100.000 dinara ona bi bila 6.000 dinara, a uz subvenciju nadležnog ministarstva i opštine premija po grlu iznosila bi 1.000 dinara.

Kada govorimo o osiguranju svinja za tov, čija je vrednost oko 15.000 dinara po grlu, premija bi bila oko 700 dinara, a s uključenim subvencijama ministarstva i opštine Kruševac, po grlu bi iznosila nešto više od 400 dinara.

– Što se tiče kultura, za jedan hektar pšenice na području Kaonika, za prinos od 6.000 kilograma i s cenom od 20 dinara po kilogramu, premija bi, s uključenim subvencijama, bila oko 1.700 dinara“ – objasnio je Radojković.

Možda će vam ovo biti zanimljivo

Wiener Stadtische osiguranje: učionica na otvorenom za kragujevačke đake

U prisustvu đaka, nastavnika i volontera Wiener Städtische osiguranja u kragujevačkoj osnovnoj školi “Jovan Popović” ...