DDOR predstavio publikaciju „Riznica ukusa Vojvodine“

DDOR osiguranje, internacionana organizacija  Udruženje konviviuma „Slow Food“ i stručnjaci sa Naučnog instituta za prehrambene tehnologije u Novom Sadu predstavili su specijalnu publikaciju “Riznica ukusa Vojvodine” na Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu.

“Mi kao srpsko-italijanska kompanija znamo veoma dobro da identifikovati, zaštititi i učiniti tradicionalno nasleđe poljoprivrednih proizvoda i lokalne hrane dostupnim široj javnosti, predstavlja bitan pokretač za razvoj poljoprivrede i turizma, kao i element za očuvanje tradicija, koje bi inače brzo nestale. Da bismo ovo bolje objasnili, možemo da se poslužimo analogijom sa Italijom, gde tzv. „mikro lokalni“ specijaliteti, zaštićeni zaštitnim znakom koji predstavlja „garanciju“ za kupce, privlače investicije u proizvodnju hrane i navode ljude da posećuju lokacije na kojima se proizvode. Posetioci žele da saznaju više o tradicijama i istorijskim elementima koji stoje iza lokalnih proizvoda”, rekao je Đorđo Markeđani, predsednik IO DDOR-a i predsednik italijanske privredne komore u Srbiji.

Organizacija „Slow Food“danas je prisutna u više od stotinu zemalja u svetu, a započela je svoj put u Italiji 1989. godine, vođena jednostavnim razmišljanjem: hrana nije potrošnja kao bilo koja druga, nije industrija bez duše ili proizvod koji se koristi, pa baci. Proizvodnja i konzumiranje tipičnih i kvalitetnih namirnica je, naprotiv, čin svestii kulture, koji nam omogućava da spoznamo istoriju i znanje jedne porodice, istoriju gradova ili čitavih delova zemlje i koji okuplja ljude sa različitim pričama i putevima.

Možda će vam ovo biti zanimljivo

TRIBINA: Životno osiguranje u doba pandemije – pratite UŽIVO

Tribina o životnom osiguranju u vreme pandemije, 20.10.2020. u 10h, uživo pratite klikom na sliku ...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *