Sve o osiguranju

logo-png

Cena polise AO vraća se na staro

“Narodna banka Srbije je uputila svim društvima za osiguranje koja su neosnovano povećala premiju osiguranja od autoodgovornosti dopis kojim ih poziva da tu premiju u najkraćem roku vrate na prethodni nivo”, objavila je danas (25. avgust) ova institucija.

Istog dana, i Udruženje osiguravača Srbije objavilo je da su “na preporuku guvernera Narodne banke Srbije Jorgovanke Tabaković, osiguravajuća društva odlučila da odustanu od novih cena polisa autoodgovornosti” i da će ih već od 26. avgusta vratiti na nivo od pre početka avgusta.

Podsećanja radi, prvog avgusta ove godine osiguravajuća društva su podigla cenu polise autoodgovornosti za 22 odsto, što je bilo prvo povećanje od jula 2014. Godine.

Narodna banka Srbije će, kko stoji u saopštenju, u okviru svojih nadzornih ovlašćenja pokrenuti postupke nadzora protiv onih društava za osiguranje koja nastave s naplatom neopravdano povećanih premija i preduzeti sve potrebne mere radi zaštite prava i interesa ugovarača osiguranja, uz primenu mera nadzora i drugih sankcija prema društvu za osiguranje, odnosno odgovornim licima.

Kad je reč o onima koji su već kupili polisu autoodgovornosti po većoj ceni, NBS je zatražila od osiguravača da ih obaveste kad ai na koji način će im vratiti razliku.

Kako bi sprečila ponovne pokušaje podizanja cena AO, koje je inače obavezno za sve vlasnike automobila i podrazumeva osiguranje odgovornosti vlasnika automobila za štetu nanetu trećem licu – NBS je na današnjoj vanrednoj sednici Izvršnog odbora usvojila i propis kojim je posebno uredila postupak donošenja odluka u društvima za osiguranje koje se odnose na uslove i tarife premija obaveznih osiguranja: ubuduće će društva za osiguranje 60 dana pre planiranog povećanja obaveštavati Narodnu banku Srbije o nameri promene tarife premija, uz dostavljanje dokumenata kojima su utvrdila opravdanost promena.

Ovaj potez NBS je objasnila time da je “utvrdila da je povećanje tarife premija na tržištu neopravdano, imajući u vidu visoku profitabilnost ove tarife osiguranja, veoma povoljan pokazatelj odnosa šteta i premije, kao i ukupni pozitivni odnos poslovno-funkcionalnih prihoda i rashoda”.

“Кao supervizor u delatnosti osiguranja, Narodna banka Srbije svoju funkciju vrši s ciljem zaštite prava i interesa osiguranika i drugih korisnika osiguranja, pritom vodeći računa o solventnosti i likvidnosti društava za osiguranje”, kaže se u saopštenju.

U saopštenju Udruženja osiguravača kaže se da nove cene osnovnog osiguranja motornih vozila, koje su bile na snazi od početka avgusta, nisu donete nezakonito niti su bile neosnovane. “Ipak, zbog sveopšte situacije i u nameri da se pomogne građanima Srbije – vlasnicima vozila, osiguravajuća društva prihvataju da žrtvuju realnu cenu polise AO i vratiće je na nivo iz 2014. Godine”, stoji u saopštenju UOS-a.

Publikacije
Scroll to Top