Borislav Doder, Wiener osiguranje VIG u BiH: Osiguranje je izazov raditi i u mirnim vremenima

Borislav Doder, generalni direktor i predsednik Izvršnog odbora Wiener osiguranja VIG u BiH za Business magazine veoma otvoreno i precizno analizira nesvakidašnju poslovnu godinu koja je i u sektoru osiguranja ostavila brojne tragove.

Prenosimo deo intervjua, a ceo razgovor možete pročitati na Business-magazine.ba 

„Djelatnost osiguranja je izazov raditi i u mirnim vremenima, a u vrijeme pandemije koja se prvi put dešava na ovakav način – gdje ste do jučer svoje poslovanje bazirali i gradili većim dijelom na ličnim kontaktima sa korisnicima usluga osiguranja, a danas morate preći na potpunu digitalnu komunikaciju – tek je predstavljalo izazov kojem je Wiener osiguranje u BiH, prema riječima generalnog direktora i predsjednika Izvršnog odbora Wiener osiguranja VIG Borislava Dodera, veoma uspješno odgovorio.

BM: U kojoj mjeri i na koji način se pandemija korona virusa odrazila na poslovanje Wiener osiguranja (u čemu su se prvenstveno ogledali njeni negativni efekti i kako, s druge strane, stoje stvari sa njenim eventualnim pozitivnim refleksijama u smislu jačanja svijesti potencijalnih klijenata o nužnosti osiguranja kao garanta lakšeg prevazilaženja nepredviđenih životnih okolnosti)?

DODER: Iskreno, najviše bih volio da vam odgovorim da je pandemija uticala na naš posao onoliko koliko smo joj dozvolili, ali odgovor ne bi bio sasvim tačan. Uticala je u toj mjeri da smo se preko noći susreli se za novim izazovima i naše biznis operacije i djelovanje usmjerili najprije na očuvanje zdravlja svih naših zaposlenika, partnera i klijenata prateći sve mjere koje su bivale ili su i dalje na snazi. Poručili smo jasno i glasno da smo uz naše klijente i kada im najviše trebamo jer su upravo oni imperativ našeg poslovanja, postojanja i naša puna pažnja je kontinuirano usmjerena upravo na njih. Prilagodili smo svoje poslovanje koliko je bilo moguće kako bismo bili tržišno konkurentni i kompenzirali osjetnu smanjenu kupovnu moć stanovništva. Sama pandemija, međutim, nije uticala na povećanu potražnju za proizvodima osiguranja, što je nama iz osiguravateljne branše pokazatelj da zaista moramo više raditi na kvalitetnoj promociji i isticanju značaja osiguranja u svim životnim prilikama ili neprilikama. Ova aktuelna nam je dovoljna da nas usmjeri i pokaže put stvarnog značaja osiguranja, životnih i neživotnih, krajnjim korisnicima kojih se i u uslovima pandemije nije moguće u potpunosti odreći, iako su dobrovoljnog karaktera.“

Možda će vam ovo biti zanimljivo

Poslovi holandskog osiguravača Aegon u CEE prešli u ruke VIG-a

I pre nego što su se u VIG grupi iz Austrije pohvalili da su kupili ...