Sve o osiguranju

logo-png

Beskontaktna plaćanja, e-fiskalizacija i e-trgovina – budućnost digitalizacije

Digitalizacija je uveliko u toku, a oslonci njenog razvoja su beskontaktna plaćanja, e-fiskalizacija i elektronska trgovina, zajednički je zaključak diskusija na panelima koje je organizovala kompanija Payten, generalni sponzor upravo završene Technobank konferencije u Beogradu.

Payten panel diskusije tokom Technobank 2022., okupili su najrelevantnije učesnike iz bankarskog sektora, internacionalnih kartičarskih organizacija, velikih trgovačkih lanaca i državnih finsijskih institucija.

Teme i gosti panela bili su pre svega fokusirani na trenutno najaktuelnije teme u finansijskom sektoru: Nacionalnu inicijativu za bezgotovinsko plaćanje, e-Fiskalizaciju i novine u e-Commerce segmentu.

Na prvom panelu Techobank konferencije, promovisana je nacionalna inicijativa za bezgotovinsko plaćanje ,,Bolji način“ i istaknute su sve prednosti bezgotovinskih plaćanja u kontekstu brzine, pouzdanosti, sigurnosti i jednostavnosti transakcija, kao i značaja za razvoj transparentne ekonomije i fer konkurencije. Panel je gledaocima Technobank konferencije omogućio da prate i učestvuju sa pitanjima u diskusiji na ovu temu.

Kada je reč o aktuelnoj e-fiskalizaciji, na panelu je istaknuto da je trgovcima dostupno rešenje koje integriše terminale za begotovinsko plaćanje sa aplikacijom za fiskalizaciju. Prednosti uređaja koja nude dva rešenja u jednom takođe se odnose na olakšano korišćenje i održavanje. Imajući u vidu specifičnosti pojedinih industrija, na konferenciji je naglašeno da će se sva otvorena pitanja vezano za digitalizaciju dosadašnjeg sistema fiskalizacije rešavati u predstojećem periodu.

Na panelu o eCommerce-u je zaključeno da elektronska trgovina u Srbiji beleži ekponencijalni rast, naročito u poslednje dve godine, kako u broju transakcija tako i u broju prodajnih mesta na kojima je moguće izvršiti bezgotovinsko plaćanje. S druge strane, unapređenje korisničkog iskustva procesa i rokova isporuke navedeni su kao trenutno najveći izazovi razvoja ovog modela prodaje.

,,Dijalog i razmena znanja svih učesnika u ovoj oblasti su ključni faktor za dalji razvoj naše celokupne industrije i unapređenje rešenja koja svako od tržišnih igrača pojedinačno nudi, kako bismo, svi zajedno, izgradili digitalno društvo po najboljoj meri građana. Imajući to u vidu, već preko 20 godina okupljamo najveće stručnjake u oblasti inovacija u IT i finansijskom sektoru na regionalnoj konferenciji  Technobank, na kojoj se predstavljaju najnovija tehnološka dostignuća u oblasti bankarstva i industrije plaćanja,“ naglasio je Nenad Subotić, Group Sales Direktor kompanije Payten.

 

Payten, član Asseco South Eastern Europe Group (ASEE), obezbeđuje rešenja za industriju plaćanja za finansijske institucije i trgovce, uključujući rešenja za elektronsku trgovinu, mobilna plaćanja, obradu transakcija, kao i usluge koje se odnose na rad ATM I POS terminala.

Publikacije
Scroll to Top