Zbog mera štednje u javnom sektoru žene radije odlaze u prevremenu penziju

Mere štednje koje je država uvela 2014. godine u javnim preduzećima kako bi smanjila fiskalni deficit dovele su do povećanja rodnog jaza u platama u javnom sektoru, i do toga da se za 20 odsto povećala verovatnoća da žene koje su pred penzijom ranije odu u penziju.

Ovo je pokazalo istraživanje koje je zajedno sa UN Women i Kanadskom Ambasadom sproveo Fond za razvoj ekonomske nauke FREN.

Rezultati istraživanja objavljeni na konferenciji „Rodna neravnopravnost na tržištu rada“ pokazali su i da se kod žena mlađih od 30 godina za 10 odsto povećala verovatnoća da pređu u nezaposlene, usled sprovođenja mera fiskalne konsolidacije.

Ove mere uvedene su kako bi se smanjio fiskalni deficit koji je 2014. godine u Srbiji iznosio 6,6 odsto BDP i bio je najveći u Evropi. To je podrazumevalo smanjenje zarada u javnom sektoru za 10 odsto svima kojima su zarade iznad 25.000 dinara. S obzirom na to da su žene spadale u kategoriju onih sa primanjima nižim od navedenog iznosa, očekivalo se da jedan od efekata bude smanjenje rodnog jaza u platama. Suprotno očekivanjima, došlo je do blagog povećanja tog jaza, i to prvenstveno zbog toga što mere štednje nisu dosledno primenjene u svim javnim preduzećima, a posebno u onima gde su većina zaposlenih muškarci.

Stoga je neophodno razviti i usvojiti sistematične formalne procedure za evaluaciju i praćenje distributivnog uticaja bilo koje buduće reformske mere, smatraju u FREN-u, i dodaju da bi sprovođenje sistema praćenja (monitoringa) javnih politika omogućilo vlastima da identifikuju probleme u sprovođenju novih mera.

 

Možda će vam ovo biti zanimljivo

Da li će da poskupi osiguranje zbog učestalih nepogoda?

Preuzeto sa Biznis.rs Prema podacima Sigma izveštaja grupacije Swiss Re, vrednost ekonomskih gubitaka izazvanih prirodnim ...