Sve o osiguranju

logo-png

Pala terasa sa 11-og sprata – ko bi pokrio štetu da je uništena tuđa imovina?

Pad terase sa jedanaestog sprata usled oluje koja je zahvatila Beograd na sreću nije naneo ni ljudsku ni materijalnu štetu na nečijoj imovini, ali je doneo novo pitanje: ko bi tu štetu nadoknadio da se dogodila?

Terase su deo stana, pa time i odgovornost istog vlasnika, i podrazumeva se da su i deo polise osiguranja stana. Kad kupujemo polisu osiguranja, obično nam najpre nude pokriće od osnovnih rizika a to su uglavnom požar, oluja, udar groma, grad, eksplozija, pa čak i ako vam padne letelica na objekat. Uz malu doplatu imamo i pokriće tzv. dopunskih rizika – poplave, krađe, ali i štete koju naša imovina nanese trećem licu (osiguranje opšte ili građanske odgovornosti). Ovo poslednje pokrilo bi i štete koje bi prourokovao pomenuti pad terase, ili recimo stolica koju bi vetar oduvao sa naše terase i koja bi oštetila tuđ automobil. Ili, ono što se mnogima već dogodilo – kada nam se ošteti vodovodna cev i voda procuri u komšijski stan: osiguranje pokriva troškove popravke/saniranja štete i u tom drugom stanu, ukoliko je ugovoren i ovaj dopunski rizik.

Treba imati u vidu da neki rizici nisu “osigurljivi” tj. da osiguravajuća društva ne mogu da private da osiguraju one objekte na kojima se ustanovi da je šteta izvesna. Primera radi, ako imamo kuću na plavnom području, pored reke i bez bedema, tu je poplava gotovo izvesna pa polisu ne možemo ni da kupimo. Sa osiguravajućom kućom najpre treba da proverimo da li uopšte možemo da osiguramo stan u zgradi na kojoj pada fasada i ruši se spoljašnjost.

Za zajedničke prostore (zajednička terasa, krov, liftovi…) odgovorni su svi stanari zajedno, i štete koje nastanu na tom prostoru (ili od tog prostora) može pokriti polisa koju ugovori stambena zajednica. Oko plaćanja premije za tu polisu potrebno je da se donese odluka na nivou cele zgrade (sada polularno, “stambene zajednice”). Ako te polise nema, onda štetu zajednički snose svi stanari. Primera radi, ako se na zgradi ošteti krov, stanari se mogu obratiti gradskom stambenom preduzeću, ali će im ono naplatiti troškove popravke često i više nego privatni preduzimači. Prednost poveravanja popravki gradskom stambenom je što se ti troškovi mogu plaćati na rate i po nekoliko godina, kroz račune za infostan.

Publikacije
Scroll to Top