Merkur Osiguranje

Možemo li da se osiguramo od terorističkih napada?

Teroristički napadi su samo u 2014. godini napravili štetu u iznosu od oko 53 milijarde dolara. Da li znate da je i kod nas moguće osigurati imovinu od terorističkih napada?

Statistike pokazuju da broj terorističkih napada u svetu u poslednjih nekoliko godina raste, a samo u prošloj godini broj ljudskih žrtava povećan je za oko 80% u odnosu na godinu ranije. Materijalne štete takođe su sve veće i veće, a u zemljama u kojima se dogodi teroristički napad postoji i rizik da investitori odustanu od planova. Prema podacima američkog Instituta za ekonomiju i mir, samo u 2014. godini materijalne štete od ovakvih događaja gotovo da su dostigle 53 milijarde dolara, a pariska berza zabeležila je pad akcija od 1,2 odsto u prvom danu trgovanja nakon terorističkih napada u tom gradu sredinom novembra.

U Đenerali osiguranju u Srbiji kažu da već nekoliko godina imaju osiguranje od terorističkih napada, i da su te polise namenjene i pravnim i fizičkim licima ali ih kupuju uglavnom velike strane kompanije kojih je među klijentima ovog osiguravača više desetina.

U Uniqa osiguranju kažu da takav rizik mogu da ugovore samo pravna lica, i to čine uglavnom strane kompanije koje ovu vrstu osiguranja imaju ugovorenu svuda gde posluju u svetu.

S druge strane, treba računati na to da u Srbiji osiguranje od terorizma nije uključeno u standardnu osiguravajuću ponudu – opšti uslovi osiguranja isključuju terorizam kao rizik koji ulazi u osiguravajuće pokriće u redovnoj proceduri osiguranja. To praktično znači da, ako imate ugovoreno osiguranje imovine od različitih rizika, ne znači da će šteta biti pokrivena i ako do uništenja imovine dođe usled terorističkih napada – osim ako je taj rizik posebno ugovoren.

U Dunav osiguranju objašnjavaju da osigurаvаč niје u оbаvеzi dа isplаti nаknаdu zа štеtu, prоuzrоkоvаnu sаbоtаžоm ili tеrоrizmоm izvršеnim оd licа kоја dеluјu iz pоlitičkih pоbudа u imе ili u vеzi sа bilо kаkvоm оrgаnizаciјоm ili оd licа kоја dеluјu iz pоlitičkih pоbudа nеzаvisnо оd bilо kаkvе оrgаnizаciје. Oni navode Zakon o obligacionim odnosima koji propisuje da za štetu nastalu smrću, telesnom povredom ili oštećenjem, odnosno uništenjem imovine fizičkog lica usled akata nasilja ili terora, kao i prilikom javnih demonstracija i manifestacija, odgovara država čiji su organi po važećim propisima bili dužni da spreče takvu štetu.

Teroristički napadi koji su uzburkali svet

  • Sredinom novembra 2015. godine u seriji simultanih terorističkih napada u Parizu poginulo je više od 120 osoba, a više stotina je ranjeno.
  • U maju 2014. teroristi u Nigeriji su ubili više od 330 stanovnika dva grada u napadu koji je trajao 12 sati, a 11 devojčica su uzeli kao taoce.
  • U julu 2005. u Londonu u javnom prevozu izvedeno je više napada toko jutranjeg špica. Ubijeno je više od 50, a ranjeno oko 700 ljudi.
  • U martu 2004. teroristi su u Madridu tri dana pred izbore izveli više napada na vozove, u kojima je poginulo oko 190, a ranjeno 1.800 ljudi.
  • U septembru iste godine, čečenski separatisti su tri dana držali taoce u školi u ruskom gradu Beslanu, sa konačnim ishodom od 330 ubijenih među kojima je bilo više od 180 dece.
  • Najvećim terorističkim napadom svih vremena smatra se napad na kule Bliznakinje u Njujorku u septembru 2001. Posledica otmice aviona i udarca u kule Svetskog trgovimskog centra su gotovo 3.000 mrtvih i više od 6.000 ranjenih.

 

 

IN2

Možda će vam ovo biti zanimljivo

Andreas Brandšteter, CEO UNIQA grupe novi predsednik Insurance Europe

Andreas Brandšteter, CEO UNIQA grupe izabran je za predsednika Insurance Europe, centralnog evropskog udruženja osiguravača ...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *