Merkur Osiguranje

IN2 grupa poklonila robote osnovcima u Obrenovcu

IN2 grupa je OŠ „Posavski partizani“ iz Obrenovca poklonila 4 programabilna robota MBot STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics). MBot-ovi su posebno dizajnirani roboti čija je namena da decu kroz igru uvedu u tajne programiranja, elektronike i robotike. Osnovci će mBot-ove najpre fizički sastaviti, a potom ih povezati na računar i za njih, uz pomoć nastavnika informatike i matematike, razviti softver po želji. Osnovna škola „Posavski partizani“, odabrana po osnovu zalaganja nastavnog osoblja i zainteresovanosti učenika za informacione tehnologije, prva je osnovna škola u Srbiji sa kojom je IN2 grupa ostvarila ovu vrstu saradnje.

MBot-ovi se sastoje od 38 sastavnih delova nalik na LEGO®  kockice i moguće ih je sastaviti za svega 10 minuta. Na računar se  povezuju korišćenjem Bluetooth ili wifi tehnologije, a potom programiraju koristeći programski jezik zasnovan na „Scratch-u“, najjednostavnijem programskom jeziku na svetu. „Scratch“ je razvijen na MIT-u (Massachusetts Institute of Technology) kao programski jezik namenjen deci i potpunim početnicima u programiranju. Niz raznobojnih gradivnih blokova, „drag and drop“ funkcionalnosti i grafički prikazi koje ovaj jezik koristi imaju zadatak da deci obezbede da bez muke savladaju programiranje, kontrolišu mBot-a ili mu dodele određene zadatke. MBot-ovi stižu u paketu sa nekoliko ugrađenih funkcija, kao što su izbegavanje prepreka, kretanje po ucrtanoj liniji i daljinska kontrola. Korišćenjem pomenutog programskog jezika moguće ih je isprogramirati i za učešće u drugim aktivnostima, poput bušenja balona, igranja fudbala, preskakanja prepreka ili sakupljanja igračaka.

Ovo je već druga po redu donacija mBot-ova IN2 grupe osnovcima, a plan je da se sa donacijama nakon Hrvatske i Srbije nastavi i širom regiona. Odluku da robote pokloni baš najmlađima, Miroslav Savanović, direktor IN2 grupe u Beogradz obrazložio je rečima: „Najmlađi učenje još uvek shvataju kao igru i njihovo interesovanje je lako probuditi. Oni će se ovome najviše obradovati i treba im pružiti priliku da nas iznenade“.

IN2 grupa već godinama kontinuirano ulaže u edukaciju mladih, sarađuje sa univerzitetima i vodi sopstveni edukativni centar, gde obučava studente i mlade profesionalce.

IN2

Možda će vam ovo biti zanimljivo

Završeno prvo nacionalno takmičenje “Osiguraj znanje 2019”

Ekipa Igraj sigurno sa Fakulteta organizacionih nauka pobednik je prvog nacionalnog takmičenja “Osiguraj znanje 2019”. Tim ...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *