EIOPA uvodi „mistery shopper-e“ u osam zemalja

Nadzorni odbor EIOPA – Evropske agencije za osiguranje i penzijsko osiguranje, uskoro će krenuti sa „mistery shopper“ akcijom koju će sprovoditi u osam zemalja: ovo će biti prva zajednička „vežba“ tajne kupovine po zajedničkoj metodologiji i kriterijumima koje su ustanovile EIOPA i njene članice. Rezultati će biti dostupni u prvoj polovini 2024. godine.

„Mistery shopper“ je tehnika koja uključuje usluge obučenih „tajnih kupaca“ koji se ponašaju kao potencijalni kupci, i omogućava da se proceni iskustvo kupaca u praksi. Obično se realizuje kroz fizičke posete prostorijama distributera, ali se takođe može obaviti preko digitalnih kanala, telefonskih poziva ili sličnih metoda.

„Tajni kupci“ će tražiti informacije o proizvodu, savete, objasniti svoju situaciju, a dok to rade, oni prikupljaju detaljne informacije o tome kako dobavljači ili distributeri prodaju proizvode i pružaju usluge potrošačima. Zatim izveštavaju o svojim saznanjima na strukturiran, detaljan i sistematičan način.

EIOPA (EIOPA – European Insurance and Occupational Pensions Authority) je evropski regulator osiguranja i penziskog osiguranja, i jedno je od tri evropska tela za nadzor finansijskog tržišta, nastala kao rezultat reformi strukture nadzora finansijskog sektora Evropske unije.
Osnovana je 1. januara 2011. godine Uredbom EU Br. 1094/2010 Evropskog parlamenta i Veća, kao
naslednik Odbora evropskih nadzornih tela za područje osiguranja i penzija (CEIOPS-a). Organizovana je kao nezavisno i savetodavno telo Evropskog parlamenta, Veća Evropske unije i Evropske komisije.
Zadatak ove institucije je da doprinosi stabilnosti finansijskog tržišta EU kroz obezbeđivanje integriteta,
transparentnosti, efikasnosti finansijskih tržišta, i kroz jačanje zaštite osiguranika, korisnika i vlasnika penzija, uz istovremeno nezavisno sprovođenje aktivnosti u interesu Evropske unije.

Možda će vam ovo biti zanimljivo

Da li će da poskupi osiguranje zbog učestalih nepogoda?

Preuzeto sa Biznis.rs Prema podacima Sigma izveštaja grupacije Swiss Re, vrednost ekonomskih gubitaka izazvanih prirodnim ...