Dunav osiguranje: Povećati osigurane poljoprivredne površine

Od ukupnog broja poljoprivrednih površina osigurano je svega desetak odsto, a od ukupno osiguranih poljoprivrednih površina u Srbiji Dunav osigurava oko 50 odsto. U prošloj godini Dunav je isplatio pet miliona evra odšteta, a nema šteta za koje nije isplaćena odšteta i koje su pod sudskim sporovima“, rekao je direktor prodaje neživotnog osiguranja Kompanije „Dunav osiguranje“ Goran Mačkić prilikom susreta s poljoprivrednicima iz Severnobanatskog okruga u Kikindi.
Ukazujući da se mora uzeti u obzir to da Srbija čini ogroman napor da podrži poljoprivrednu proizvodnju, Mačkić je podsetio da se registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima vrši povraćaj premija u visini od 40 odsto od polisa osiguranja.
„Vidimo da se taj trošak svodi na dve do tri paklice cigareta po jednom katastarskom litru ili hektaru, što govori da naši poljoprivredni proizvođači koji ne osiguravaju svoju poljoprivrednu proizvodnju mnogo rizikuju“, rekao je Mačkić.
On je naveo da se najčešće osiguravaju ratarske kulture, kao što su kukuruz, pšenica, soja, a da je rizik od kojeg se štite onaj osnovni – od grada, požara i udara groma.
„Poljoprivrednici, takođe, mogu da se osiguraju od poplava, što je na području Banata od velikog značaja“, rekao je Mačkić.
Mačkić je istakao i da je u regionu stanje slično kao Srbiji.
„Dunav osiguranje planira da poljoprivrednicima predstavi mogućnosti osiguranja i u Zrenjaninu, Somboru, i u ostalim delovima Srbije, kroz direktni kontakt“, rekao je Mačkić dodajući da je cilj razmena iskustva i „da se vidi šta poljoprivrednike sprečava da u većem obimu osiguraju svoju proizvodnju, jer bi osiguranje, kada bi njegova masa bila veća, bilo i jeftinije“.
dunav kikinda

Možda će vam ovo biti zanimljivo

Generali osiguranje: novi model štednje kroz Dynamic Life polisu

Kompanija Generali Osiguranje Srbija i start-up Dynamic Life plasirali su Dynamic Life polisu koja omogućava ...